Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВМного хора знаят, че и в

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВМного хора знаят, че и в
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Могат да се водят колективни искове срещу Министерски съвет за бездействие в условията на пандемия

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Много хора знаят, че и в по-нормална обстановка, когато имаме проблем с неприятна диагноза, неправилна терапия, неточни лабораторни резултати или хирургични интервенции естествения метод е да се търси отговорност от лечебните заведения и лекарите. Настоящата обстановка обаче е по-особена. Има обстановки, които бяха немислими в естествени условия като да вземем за пример липса на коли за спешна помощ, хора, които денонощия седят по домовете си в тежко положение без да могат да получат незабавна помощ, липса на кревати и лекари, липса на медикаменти, когато потребността става все по-остра. Това е резултат от едно незаконно безучастие от страна на управляващите, най-вече Министерски съвет, в този 6-месечен прозорец сред двете талази на епидемията тази година.

Това съобщи в ефира на бТВ юрист Михаил Екимджиев. 

Когато всичко при съществуването на съществени експертни прогнози за втора вълна на Ковид 19 можеше да се направи. Това са ограничения, които са постижими при една доброжелателност. Вместо това нашите ръководещи се занимаваха с какво ли не -  купуваха изтребители и бойни кораби, занимаваха се с конституцията на Борисов, само че не направиха нужното, най-малко да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със доста по-високи заплати, да обезпечат медикаменти и да закупят коли за спешна помощ. И всичко това докара до този безпорядък, който лишава човешки животи, който заплашва нашия живот и здраве, разяснява той.

Оттук произтича тази отговорност на страната, която има положително обвързване в такива обстановки при предвидим риск за живота и здравето ни тя да предприеме всички предвидими и нужни ограничения. Нещо, което нашето държавно управление пропусна да направи, уточни юристът. 

Претенциите в тази обстановка би трябвало да към страната, в случай че се окаже, че в избрана обстановка лечебните заведения не са отказвали случайно помощ на пациент, а заради липса на кревати, благоприятни условия. Такива искове могат да се насочат към Министерски съвет, а такива искове могат да бъдат и групови и в тях да се включат пациентски и лекарски организации. Такива искове могат да бъдат ориентирани по член 1 от Закона за отговорността на страната за неполагане на дължимата грижа и несъздаване на нужната организация, тъй че риска за живота ни рационално да бъде минимизиран, изясни той.

Такива искове е потребно да се заведат против страната, с цел да останат като памет. Това ми припомня за Чернобил, когато страната единственото, което правеше, е да ни успокоява, че няма нищо рисково, с цел да излязат последствията от това години по-късно, посочи Екимджиев.

През пролетта никой по света не беше квалифициран за това, което ни аргументи вируса. Смисъла от затварянето на страната през март беше да имаме време да се подготвим и да не се срине системата. Да, тогава тези ограничения бяха съответни. Тогава поучавах сътрудниците си да не нападат страната, тъй като ограниченията бяха в наш интерес и бяха доброжелателни. Но в този момент сме очевидци на едно незаконно безучастие в продължение на половин година. Пак споделям - не желаеме кой знае какъв брой, а едни напълно предвидими ограничения, които можеха да се вземат седмици по-рано, а не да се работи в нормалния за премиера ни жанр като се гасят пожари, разяснява той.

Прокуратурата в тази обстановка също е длъжна да се самосезира и да извърши инспекция на това незаконно безучастие, с цел да могат и жителите да предявят своите искове за обезщетение, добави той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР